Kodėl mes reikalingi?

UNICEF tyrimo duomenimis, Lietuvoje tėvai savo vaikams per parą vidutiniškai skiria tik maždaug 7 minutes dėmesio, nepilnamečiai mūsų šalies gyventojai jaučiasi nelaimingiausi Europoje. Kitų tyrimų duomenimis, nepilnamečiai Lietuvoje konfliktinėse situacijose linkę pasirinkti įvairias fizinio ir psichologinio smurto formas, stinga tolerancijos ir multikultūrinio išprusimo, menkai dalyvauja visuomeninių organizacijų veikloje, tačiau vis daugiau nusikalsta.
Visa tai rodo, kad stokojama kryptingo, nuoseklaus augančios kartos ugdymo, o kartais ir paprasčiausio nuoširdaus, pagarbaus ir tolerantiško bendravimo, dialogo kultūros šeimose bei visuomenėje, tokio bendravimo pavyzdžių bei vertybinių nuostatų skleidimo labai stinga ir viešojoje informacinėje erdvėje.
Šiuo metu nė vienas Lietuvoje transliuojantis televizijos kanalas neturi vyresniems vaikams bei paaugliams skirtos laidos, kuri būtų orientuota į jų vertybinių nuostatų atskleidimą, pateikimą bei ugdymą, tuo tarpu pripažįstama, kad televizijos įtaka šiai amžiaus grupei yra didžiulė.

Mūsų tikslai:

*ugdyti vaikų ir ypač paauglių nuostatas, suvokimą apie šeimos, bendruomenės vertę jų gyvenime; ugdyti brandų suvokimą apie laisvą valią, pagarbą, pareigą ir atsakomybę kaip darnos, gerovės, stabilumo ir naujos gyvybės atsiradimo pagrindą; formuoti demoktatišką, pažinimui atvirą, tolerantišką pasaulėžiūrą diskutuojant apie dienos aktualijas ir mūsų visuomenei svarbius įvykius;
*skleisti žinias, nuomones, patarimus apie galimus, prieinamus aptariamų problemų sprendimus, suteikti bendraamžių ir autoritetingų asmenų moralinį palaikymą, dvasinės stiprybės tiems, kurie šiuo metu išgyvena krizinę, probleminę situaciją; neleisti jiems formuoti negatyvių savęs, savo šeimos, visuomenės bei valstybės vertinimo nuostatų;
*padėti suaugusiems geriau pažinti bręstančios kartos požiūrį, poziciją nagrinėjamomis temomis, keisti klaidingas suaugusiųjų nuostatas, stereotipus, lavinti jų įgūdžius bendrauti, pateikti argumentus, diskutuoti su jaunu pašnekovu;
*diegti bendravimo kultūrą.

Laidos forma:

TV laida ,,Gimnazistai“ yra dviejų dalių. Pirmojoje pateikiama trumpa suvaidinta situacija, kurioje išryškinama kokia nors nepilnamečiams aktuali problema ar konfliktas (su laidos temomis galite susipažinti skyrelyje ,,Apie ką kalbėsim”). Antroje laidos dalyje ką tik matytą situaciją aptaria vyresnio amžiaus vaikai ir paaugliai: apie 20 nuolatinių dalyvių bei 15-20 laidos svečių – mokinių iš visos Lietuvos. Laidoje, nepriklausomai nuo temos, nuolat būtų kviečiami dalyvauti negalią turintys bendraamžiai.
Vaikams diskutuoti padeda du suaugę: nuolatinis laidos vedėjas bei svečias – žinomas, populiarus, mėgiamas jaunimo žmogus arba tam tikros srities specialistas, profesionalas, kuris kalbėtų remdamasis asmenine, profesine patirtimi, užduotų klausimus ar pats atsakytų į laidos dalyvių užduotus, kartu su jais ieškotų priimtinų suvaidintos situacijos sprendimo būdų.
Siekiant, kad į aktyvią diskusiją laidos tema būtų įtraukta kuo platesnė auditorija, po TV eterio laida talpinama internete www.gimnazistai.lt, kur kiekvienas turi galimybę pareikšti savo nuomonę apie suvaidintoje situacijoje keliamą problemą, pratęsti studijoje pradėtą diskusiją su bendraamžiais virtualioje erdvėje, taip pat – sužinoti įvairių specialistų ar garsių žmonių (ne tik dalyvavusių laidoje) požiūrį, patirtį, rekomendacijas šia tema.
Visus mokytojus ir jų mokinius nuoširdžiai kviečiame žiūrėti laidą ,,Gimnazistai“. Laidos rengėjai siūlo mokiniams galimybę sudalyvauti laidos diskusijos filmavime. Su tokiu prašymu e-paštu Elena@gimnazistai.lt turėtų kreiptis mokyklos vadovas, su kuriuo būtų detaliai aptartos vaikų dalyvavimo televizijos laidoje sąlygos. Dėl nepilnamečių dalyvavimo televizijos laidose teisinių aspektų ir apribojimų, į pavienių mokinių prašymus nebus atsiliepiama.

,,Gimnazistų" istorija ir perspektyvos

Laida ,,Gimnazistai“ buvo transliuojama Lietuvoje 1991-2000 metais, turėjo pakankamai didelę auditoriją, buvo labai teigiamai vertinama jaunuomenės, tėvų, pedagogų ir kitų specialistų.
2008 m. spalio – 2009 m. sausio mėnesiais Elenos Martinonienės vadovaujama laidos kūrybinė grupė inicijavo laidos atgaivinimą TV eteryje ir sukūrė 9 laidas, rodytas LTV2 kanalu. Laidų temos: draugystė ir padorumas; naujoko problemos; vaikų išgyvenimai tėvams skiriantis; smurtas mokykloje; pristaikėliškumas; tėvų dėmesio stoka; lyderystė; laiko bei atsiminimų vertė bei kt.
Per abu savo gyvavimo laikotarpius TV laida ,,Gimnazistai“ siekė pažinti, prakalbinti, ugdyti bei lavinti jaunąją kartą orientuodamasi į visuotinai pripažintas moralines, etines, kultūrinės bei kitas vertybes ir vykdė socialinės prevencijos, pilietinio, dorinio švietimo misiją.
Siekiant, kad ši laida būtų rodoma bei toliau vykdytų savo misiją (LRT nutraukus sutartį dėl finansavimo), laidos kūrėjų iniciatyva 2009 m. vasario 10 d. buvo įsteigta VšĮ ,,Gimnazistai“, kurios prioritetinė veikla yra šios laidos išsaugojimas, kūrimas ir transliavimas TV eteryje šalies mastu.
Tam VšĮ ,,Gimnazistai“ teikė ir ateityje teiks paraiškas-projektus įvairiems konkursams finansinei paramai gauti, vykdys kitą su laidos kūrimu susijusią ir jos misiją plėtojančią veiklą, aktyviai plės jau esamą socialinių partnerių bei finansinių rėmėjų ratą.


... atgal

© 2009 Visos teisės saugomos VšĮ "Gimnazistai"